Mobiett

3 Eki

Toplu taşıması olamayan bir metropol düşünmek mümkün değil, bu hizmetin de bizle buluşmasında hayatımızı kolaylaştıracak uygulamalar da artık olmazsa olmazlardan oldu. Daha önce sizlere Ankara için Ego cepte uygulaması ve her cebe uygun mobil hizmetlerini anlatmıştım. Şimdi ise İett’nin çok faydalı uygulması Mobiett’yi inceleyeceğiz. Akıllı talefon kullanmıyorsanız lütfen yazının son paragraflarını okuyunuz!

Büyükşehirde yaşayan bizlerin pek çok konuda kolay çözümlere ihtiyacı oluyor. Toplu taşımaya erişimde de kolay çözümler sağlamak isteyen İett, bu çözümü Mobiett ile bizlere sunuyor. Uygulama şimdilik sadece Android ve İos cihazlar için bulunmakta. Hala telefonunuzda yoksa önceki cümledeki cihazınızın sistem adını tıklayarak indirmeniz mümkün. Umarımki ilerleyen süreçte Windows phone için de yazılım kullanıma sunulur.

SC20140905-210750

Uygulamayı android cihazlardan açtığımızda karşımıza yukarıdaki ekran gelmektedir. Bu ekran oldukça pratik olup, çoğu simge akıllı telefon kullananların aşına olduğu şeylerden oluşuyor. Başlangıç ekranında size en yakında bulunan durak isimleri de hemen karşınıza çıkmaktadır. Eğer yakınızdaki gözüken durakların güncel olmadığını düşünüyorsanız sol altta yer alan mor renkli yenileme tuşuna basarak yakındaki durakları yeniden tarayıp ekrana getirmesini sağlayabilirsiniz. Durakları haritada da görmek mümkün, bunun içinde “Haritada Göster” yazısına tıklamanız yeterli. Eğerki mevcut İett hatlarıyla ve duraklarıyla ilgili bilgi almak isterseniz, ekranın alt ortasında bulunan otobüs simgesine tıklayınız. Programı çok sık kullanıyoranız favori gördüğünüz hat ve durakları eklemek için de sağ altta yer alan yıldız işaretine tıklamanız yeterli. Şimdi programın daha detaylarına inelim. Öncelikle alt ortada yer alan simgeye tıklayarak hat ve durak bilgilerine göz atalım.

SC20140930-210811

Karşımıza gelen yeni ekranda; hat, durak ve duraklarda yer alan QR kodları okutup bilgi alabileceğimiz 3 seçenek çıkmakta. Hat bilgisi için arama çubuğuna hattın kodunu ya da adını yazmak yeterli oluyor. Ben örnek olması için herkesin işinin düştüğü metrobüs hatlarının ana kodunu yazdım. Siz de bildiğiniz hat varsa kodunu yazabilir ya da ismen de arama yapabilirsiniz. Arama sonrası işinize gerek hattın adının üstüne tıklayınca hatla ilgili durak adı,yeri ve hareket saatlerine dair detaylı bilgilere ulaşmak mümkün. Ayrıca hat detayı sayfasında sağ üstte yer alan yıldıza tıklayarak hattı favorilere ekleyerek sonraki kullanımlarda favorilerden rahatça hat bilgisine erişmek mümkün.

SC20140930-210837    SC20140930-210841

Arama ekranında hat bilgilerine göz attığımıza göre, durak aramaya geçebiliriz. Durak seçeneklerinde de aradığnız durağın adını arama çubuğuna yazdığınızda mevcut duraklar listelenmektedir. Bu listeden gideceğiniz yöne göre durak seçimi yaparak durağa gelecek hatların tahmini bekleme süresini ve kaç durak kaldığını görmeniz mümkün. Hatta durağı yine sağ üst köşede yer alan yıldız tuşuna basarak favorilerinize eklemeniz de mümkün.

SC20140930-211039     SC20140930-211101

Favorilere eklenmiş hat ve durakları ana ekranda yer alan sol altta yer alan yıldız simgesine basarak görebilir ve rahatlıkla erişim sağlayabiliriz. QR kod kullanımı ile ilgili detaylı bilgi vermem mümkün değil. Sebebi ise henüz tecrübe edememiş olmam. QR kod seçeneğini duraklarda kullanmış olan okurlarımızdan da yorumlarını esirgememelerini bekliyorum.

Akıllı telefona sahip değilseniz de sorun değil. İnternet erişmi olan herhangi bir mobil cihazdan mobil.iett.gov.tr adresine girerek hat ve durak bilgilerine erişmeniz de mümkün. Ayrıca 3n.iett.gov.tr adresinden de kullanacağınız hattın otobüsleri o anda nerelerde ve engelli uyumlu mu görmeniz mümkün.

Bu güzel uygulama için İett’ye teşekkür ederim. Umarım program daha da geliştirilir ve farklı platformlar için de uyumlu hale getirilir. Her yazılımda ve sistemde olduğu gibi arada hatalar olabileceğini unutmadan uygulamanın keyifle kullanılmasını tavsiye ederim!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir