Sanal disk meselesi

29 Tem

Günümüz dünyasında teknoloji hayatımızın ayrılmaz bir parçası. Kullandığımız her cihazda oluşan veriler hem iş hem de özel yaşam için oldukça önemli ve bu verileri her an her yerde yanımızda taşımak istiyoruz. Bu verileri taşıma sevdamızda bir zamanlar disketler çok önemliydi. Sonra onların yerini cdler, cdlerin yerini flash diskler aldı. Şimdi ise internetin nimetlerinde biri olan sanal diskler emrimizde. Halen yoğun kullanımı olan usb flash diskler görece oldukça avantajlılar. Hem boyutları oldukça küçük hem de  kullanmak için usb takılabilir bir bilgisayar bulmak yeterli. Artık usb girişi olmayan bilgisayarlar kalmadı. Ne kadar hoş! Flash disk kullanmak için birebir! Peki ama o diski tam da ihtiyacımız olduğu anda ya başka yerde unutmuş olursak ne olur? Belli mi olur, belki de istiyacınız olan dosyayı tabletinize ya da telefonunuza aktarmanız gerekebilir. Bu durumda usb girişi olmayan o cihazlarla ne yapacaksınız? İşte bu sorunlara da çözümü sanal diskler getiriyor!

Sanal disk kullanımı için mutlaka internete ihtiyacımız var. Malesef internet olmadan onun da bir yanı eksik oluyor. Şimdilik ideal koşullarda düşünelim ve  internetimiz olduğunu hatta yüksek hıza sahip olduğumuzu varsayalım. Bu durumda aşağıda önereceğim sanal disk sağlayan firmalardan hizmet alarak yanınızda bulunmasını istediğiniz verileri hem sabit hem de mobil her cihazınızda taşımanız mümkün. Üstelik sizin ek bir çabanız olmadan tüm cihazlarda da otomatik senkronla veriler aktarılabiliyor. Bitmedi! Belli bir veri alanını da ücretsiz elde ediyorsunuz. Yani verilerinizi saklamak için illaki bir bedel ödemeniz de gerekmiyor. Hatta internet tarayıcınız üzerinden kullandığınızda office yazılımları vb. olan pek çok ek özellik de kullanım rahatlığı sağlıyor. Popüler olan birkaç tane servisi sizler için listeledim.

Google Drive

Teknoloji ile içli dışlı olup da google ile hesap bağlılığı olmayan yoktur sanırım. İşte bu yüzden ilk önerim Google servisleri içerisinde sanal disk hizmeti veren servisi google drive. Eğer Google hesabı hesabi iseniz mevcut hesabınızla servisi https://drive.google.com adresine giderek başlatmanız mümkün. Google hesabınız yok ise önce hesap açmanız gerekmetedir. Drive ile başlangıçta 15 GB lik depolama alanına sahip olacaksınız. Depolama alanınızı arttırmanın çeşitli yolları da bulunmakta. Bu alana istediğiniz dosyaları internet tarayıcınız üzerinden yüklemeniz, erişmeniz ve de office doslarını düzenlemeniz mümkün! Yüklediğiniz dosya ve klasörleri de dilerseniz başkaları ile de drive üzerinden ek bir gereklilik olmaksızın kolayca paylaşabilirsiniz.  Dilerseniz Drive servisinin mac, pc, ios ve android uyumlu programlarını cihazlarınaza yükleyip tüm cihazlarda tam senkronizasyon sağlayabilirsiniz. Google Drive serivisinin eksik yönü wp8 kullanıcıları için bir yazılım sunmamasıdır. Uzun vadede de böyle bir ilerleme olacağını sanmıyorum. Wp8 kullanıcısı iseniz diğer disk servislerini tercih etmenizi tavsiye edebilirim.

Microsoft OneDrive

Bu servis de Google Drive gibi Microsoft’un sanal disk hizmeti olup, microsoft üyeliği istemektedir. Hotmail, Windowslive ya da Outlook üyeliğiniz varsa bu servisi https://onedrive.live.com/ adresine giderek kullanmanız mümkün. Microsoft, Google Drive’da olduğu gibi başlangıçta 15 GB  disk alanı sunuyor. Bu miktar elbetteki arttırılabiliyor. İnternet tarayıcı üzerinden kullanımı Google Drive kadar kullanışlı olmasa da bu serviste öne çıkan detay Microsoft Office servislerini online kullanım hakkına sahip oluyoruz. OneDrive servisine kolayca erişmek için de pc, mac, android, ios, wp8 ve de xbox uyumlu programlar da bulunmakta. Bu durum servisi tabiki bir adım öne çıkarmakta ancak kişisel kullanım itibariyle hangi şirketi seçiyorsanız o şirkete ait cihazları edindiğiniz için size çok da önemli gelmeyebilir. Tabi bu duruma wp8 kullanıcıları dahil değil. Çünkü google drive’dan mahrum durumdalar.

Yandex.Disk

İnternet piyasasına sonradan girmesine karşın çıkardığı servisler ile diğer şirketleri hızla yakalayan Yandex, Yandex.Disk servisi ile de sanal disk hizmeti vermekte. Bu servisi kullanmka için de Yandex üyesi olmak gerekiyor. Zaten üyeyseniz https://disk.yandex.com.tr/ adresinden servisi başlatmanız mümkün. Rakiplerinden farklı olarak 20 GB disk alanı sunuyor ve bu alanı arttırmak mümkün. Google Drive ve Microsoft OneDrive’da bulunan office hizmetleri malesef bu serviste bulunmuyor. Bunun dışında diğer servislerden hiç bir farkı bulunmamakta. Yandex.Disk içinde bulundurduğunuz dosyalara kolayca erişmek ve senkronize etmek için pc, mac, linux, android, ios ve wp8 uygulamaları bulunmakta. Pc için olan uygulaması diğer disk servislerinden farklı olarak pek çok ek özellik de getiriyor. Denemenizi mutlaka tavsiye ederim.

Dropbox

Sanal disk servisleri arasında ilk duyduğum firma olup diğerlerinden en büyük farkı sadece sanal disk hizmeti sunmasıdır. Üye olmak için https://www.dropbox.com/   adresine gitmeniz gerekli. Henüz türkçe dil desteği bulunmayan servisi kullanmak için mutlaka ingilizce bilmek gerekiyor. Başlangıçta sadece 2 GB disk alanı sunan servis diğerleri yanında sönük kalıyor. Bu serviste de disk alanını arttırmak mümkün. Diğerlerinden en büyük farkı ise Blackberry ve Kindle uygulmalarının bulunması.

Hangisini seçmeli?

Ben Dropbox haricindeki servislerin hepsini kullanmaktayım. Sizlere tavsiyem öncelikle Google, Microsoft ya da Yandex servislerinen hangisi sıkça kullanıyorsunuz onu tercih etmeniz. Bunun dışında wp8 kullanıcısı iseniz Google Drive ve Dropbox telefonunuzda sizi yanlız bırakır, bunu mutlaka göz önünde bulundurun. Dosya ve fotoğraf senkronizasyonu akıllı telefon ve tablet kullanıcıları için çok değerli bir işlev görüyor. Bunun için seçim yaparken kullandığınız cihazla uyumunu mutlaka kontrol ederek seçim yapmanızı öneririm. Mümkünse bu servislerden birini kullanmanız cihazlarınızdaki arıza, çalınma vb. durumlarda verilerinizi kaybetmemenizi sağlayarak size mükemmel bir kolaylık sağlıyor. Ancak en büyük dezavantaj ise sürekli internet ihtiyacı duyulması. İnternet yoksa verileriniz en son senkron edilen hali ile cihazınızda kalıyor.  Artık seçimi sizlere bırakarak, verilerimizi kaybetmediğimiz günler dilerim.

One thought on “Sanal disk meselesi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir