Ego cepte!

30 Tem

Büyükşehir insanlarının hayatında önemli yer tutan kavramlardan biri de toplu taşımadır. Bu kavram pek çoğumuz için hayatı kolaylaştırır nitelikte olsa da yapılan her şeyde olduğu gibi bunun da kendi içinde bazı sıkıntıları oluyor. Şehirler alabildiğine büyük ancak bizler bu şehirlerin büyük bir kısmını bilmiyoruz. Bilsek bile toplu taşıma araçlarının çalışma sitem ve güzergahını bilmek de pek mümkün değil. Bunun için de bizlere yardımcı olan ve arabalarımızdan uzak durup, rahatça istediğimiz yere ulaşmak için kullanabileceğimiz toplu taşıma araçları hakkında bilgi veren çeşitli uygulamalar var. Bunlardan en başarılı bulduğum Ankara Büyükşehir Belediyesine ait EGO’nun bizlere sunduğu programı inceleyeceğiz.

Hala uygulamayı bilmeyenler ve cebinde yüklü olmayanlar öncelikle akıllı telefonlarına uygulamayı indirerek incelemeyi okumaya devam edebilir. Android sahibi iseniz buradan , ipone ya da ipad sahibi iseniz şuradan , windows phone sahibi buradan indirebilirsiniz. Uygulamayı kullanmak için mutlaka internet erişim gerekmektedir. Akıllı telefonunuz ya da internet paketiniz yoksa üzülmeyin, sizin için de uygulama olmasa da işinizi görecek bilgileri “Ego Her Cepte!”  yazımda bulabilirsiniz..

Şimdi herkes uygulamaya sahipse incelemeye başlayabiliriz! Uygulama açıldığında ilk başta karşımıza gelen ekranda uygulama ile yapılabilcek temel işlerin hepsi sıralanıyor.

anasayfa

– Uygulamanın başlangıç noktası olan ana ekranı –

Bu ekrandaki menüleri sırası ile inceleyelim. Favorilerim kısmı uygulamayı yüklediğinizde boş olarak karşınıza gelecektir. Bu boşluğu doldurması da zaman içinde size ait olacak . Favorilerde yer alan duraklar ya da hatlar bölümlerini mutlaka sıkça kullandığınız otobüs hatlarını ya da durakları eklemenizi tavsiye ederim. Tabi bunun için otobüs hatları ve durak numaralarını da mutlaka bilmeniz gerekecek. Bilmiyorsanız da programdan bilgi edinmek mümkün ve yazının ilerleyen kısımlarında anlatacağım.

favoriler_duraklar      favoriler_hatlar

– Favorilerim ekran seçeneklerini düzenleme yapmak dışında pek ihtiyacınız olmayabilir. –

Gelelim “Otobüs Nerede?” bölümüne. Bu bölüm özellikle hem şehri bilmeyenler hem de otobüs hatlarını bilmeyenler için ideal bir bölüm. Ankarada tüm otobüs duraklarında 5 haneli durak numarası bulunmaktadır.  Bu numaralar aşağıdaki ekranda “Durak No” yazan kısma girilmelidir.

otobus_nerede

 

Numara girişi yapıldıktan sonra arama butonuna basılarak yakın zamanda durağa gelecek tüm otobüs hatlarının bilgileri ekrana yansımaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var. Eğerki arama çubuğunun altındaki “Durağa yaklaşan otobüsleri göster” seçeneğini işaretlemezseniz sadece durağa seferi olan hatları görebilirsiniz. Bu durum da durakta otobüs beklerken pek işe yaramaz ancak sadece duraktan geçen hatları öğrenmek isterseniz idealdir. Şimdi durak no girildiğinde karşınıza şöyle bir ekran gelecektir;

otobus_nerede_balgat

 

Artık durağa gelecek araçlar hakkında bilgi sahibisiniz. Araçların sadece hatları değil, tüm nitelikleri ve nerede oldukları da net bir şekilde karşınıza gelmektedir. Engelli arkadaşlarımız araçların engelli uyumlu olup olmadığını da bu ekrandan görebilirler. Durağı sıkça kullanacağınızı düşünüyorsanız mutlaka favorilerinize eklemeyi unutmayınız! Sıkça kullandığınız durak numaralarını ekrandaki yıldız karakterini seçip ardından gelecek ekranda çıkan “Ekle” seçeneğinden eklemeniz, hatta bilgiyi istediğiniz gibi kişiselleştirip durak numarasına farklı isimlendirmeler ve renklendirmeler de yapabilirsiniz. Bir örneğini de görelim hemen;

duraklar

Ben hem kendimin hem de arkadaşlarımın işine sıkça yarayan durakları ekledim. Bu sayede durakta numara sorgulama gereği duymadan hemen bulunduğum yerdekinin seçip bilgi alıyorum. Sıcak yaz günleri ya da soğuk kış günlerinde çok işe yarıyor. Bulunduğunuz mekanda yaptınız işten zaman kaybetmeyip, otobüsü de bekleme zahmetinden kurtuluyorsunuz. Duraklarla ilgili sorunumuz kalmadıysa daha detaya inip otobüs hat bilgilerini nasıl ediniriz ona geçebiliriz. Durak bilgisi de bir yere kadar işimizi görmekte, çünkü bazen hiç bilmediğimiz bir yerdeki bir durağa ulaşma ihticı hissederiz. Bu durumda da önce o durağa giden hattı bulmamız gerekir. Bunu yukarıda belirttiğim gibi durak numarası bilenen bir yer ise kolayca yapmak mümkün, peki ya durağı hiç bilmiyorsak ne yapacağız? O zaman ana ekranda yer alan “Hat Ara” seçeneğini tıklayacağız ve karşımıza şunu benzer bir ekran gelecek;

hat_ara

 

Bu ekranda arama çubuğuna biliyorsanız otobüs hattının numarasını ya da adının bir kısmını yazıp aramanız mümkün. Otobüs hatları konusunda da arama yapacak kadar bile bilginiz yoksa “Otobüs” yazan siyah simgeye tıklayıp Ankarada mevcutta bulunan tüm hatları görmeniz de mümkün. Metrolar, şehirler arası otobüs terminalin “Aşti”, Ankara Gar ve “Esenboğa” havalimanı yakınından geçen hatları da yanındaki simgeleri seçerek görmek mümkün. Tabi gördüğünüz hattı yine önce yıldız sonra da ekle butonuna tıklayarak favorilere ekleyip ekrandaki gibi arama yapmadan da görmek mümkün. Örneğin favori hatlarımdan birinin bilgisine bakalım;

hat_bilgisi

 

Burada 422 numaralı hatta o anda bulunan araçların bilgisi gözükmekte. Ekranda bulunan “Hareket Saatleri” ve “Durakları” bölümlerinden hatla ilgili daha detaylı bilgi almak, hatta hattın rotasını harita üzerinde bile görmek mümkün!

Bu kadar bilgi verdik ama yine de ben Ankarayı hiç bilmem, bunları da anlamadım diyenlere tavsiyem ana ekranda yer alan “Nasıl Giderim”  seçeneğidir. Ben az biliyorum ama önemli yerleri pek bilmem diyenlere de tavsiyem ana ekranda yer alan “Önemli Yerler” bölümlerini incelemeleridir.

Elimden geldiğim kadar programın temel özelliklerini anlattım. Daha derinine inmek ve daha da kişiselleştirmek isterseniz mutlaka programı detaylıca kurcalayın. Daha nice özellikleri var ama anlatmak yerine bu kadar teorik bilgiden sonra denememiz en ideali. Herhangi bir sorun yaşarsanız mutlaka ana ekranda yer alan “Sorun Bildir” alanını kullanın. Kolay gelsin ve yolunuz açık olsun!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir